Tudnivalók casco biztosítás váltása előtt

  • casco
  • casco biztosítás
  • gépjármű

A kötelező biztosítás mellett kevesebbet hallani a casco váltásról – pedig ezt is érdemes figyelni, évente újraszámolni a díjakat, mert a biztosítók ajánlatai között jelentős eltérések lehetnek, és könnyen lehet, hogy a jelenlegi biztosításánál jóval kedvezőbbet is találhat az ember. Természetesen a casco biztosítás váltásának is megvannak a maga tudnivalói: röviden összefoglaljuk ezeket.

Mikor lehet biztosítót váltani?

Alapvetően a casco váltásra ugyanazok a szabályok érvényesek, mint a kötelező biztosításra: azaz ugyanúgy az évfordulót megelőző 30. napig lehet benyújtani a felmondást a biztosítóhoz. Fontos tudni, hogy az ennél korábban felmondott biztosítás is érvényes lesz az évforduló napjáig – aki viszont biztosítót szeretne váltani és ehhez összehasonlítani a díjakat, annak érdemes megvárnia a felmondással a váltási időszakot, amikor már elérhetőek a biztosítók következő évre ajánlott díjai.

Az új biztosítást célszerű úgy megkötni, hogy a szerződés kockázata azzal a nappal kezdődjön, amelyiken az előző véget ér, így biztosan nem lesz szünet az autó biztosításának fedezetében. Emellett pedig kényelmesebb is egyszerre elintézni a régi szerződés felmondását és az új megkötését, ezért a biztosítóváltásra az évfordulót megelőző 60. és 30. nap közötti időszakot javasoljuk.

Amire ajánlott figyelni a váltás során

Amíg a kötelező biztosításnál nincs különbség a biztosítások fedezetei között, a cascónál egyáltalán nem ez a helyzet: nem mindegy, hogy milyen fedezetet nyújt, és persze az sem, hogy mekkora az önrész mértéke. A biztosítás kiválasztásánál ezért érdemes nem csak a díjat, hanem ezeket a szempontokat is figyelembe venni. A casco biztosítások különböző fedezeteiről korábbi cikkeinkben részletesen is írtunk, ide kattintva>> a töréskárról, itt>> pedig a lopáskárról lehet olvasni, ezek segíthetnek eldönteni, hogy kinek-kinek milyen casco fedezetre lehet szüksége.

És ha már szóba került az önrész mértéke: előfordulhat, hogy valaki nem szeretne biztosítót váltani, csupán az önrészt módosítaná. Jó tudni, hogy ezt is csak évfordulóval, pontosabban az évforduló előtti 30. napos határidővel lehet megtenni.

Megérheti együtt kötni a kötelezőt és a cascót

Ha a kötelező és casco biztosítás évfordulója egy időszakra esik, mert annak idején egyszerre kötötték meg őket, akkor érdemes váltás esetén is együtt kiszámolni a két biztosítás díját. Egyes biztosítók ugyanis kedvezményt adnak együttes kötés esetén, vagyis akár kedvezőbb díj is elérhető, mintha külön-külön lennének átkötve.

És aki már nem érdekelt a szerződés fenntartásában? A casco biztosítás felmondása

Fontos tudni, hogy a casco biztosításokat (a kötelezővel ellentétben) általában nem lehet szüneteltetni például forgalomból ideiglenesen kivont járműre – mivel a biztosítás olyan károkra is fedezetet nyújthat, amik tárolás közben is érhetik a gépjárművet, mint egy jégeső vagy egy rádőlő fa, nem is beszélve a rongálásról, lopásról. Ezért ha a szerződőnek már nem érdeke fenntartani a casco biztosítást, akkor a felmondás az út: ahogy írtuk, erre évfordulóval van lehetőség. Biztosítási időszakon (azaz éven) belül ugyanis általában csak akkor lehet felmondani a biztosítást, ha érdekmúlás áll fent, például ha az autót eladták, vagy üzembentartó-váltás történt és a meglévő szerződést a korábbi üzembentartó kötötte.

Weboldalunkon néhány perc alatt kiszámolhatja és összehasonlíthatja a biztosítók casco biztosítás ajánlatait, és ha talál kedvezőbbet, pár kattintással meg is kötheti új casco biztosítását.

2022 november 17.

Legfrissebbek

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 augusztus 23.
kötelező biztosítás, kgfb, casco, casco biztosítás

Különböző okokból időnként előfordulhat, hogy egy gépjárművet az üzembentartója bizonyos időre inkább kivonna a forgalomból, mert éppen nem használja azt. Ezzel kapcsolatban azonban máris felmerül egy sor ügyintézés és tudnivaló, amiknek egy része a jármű biztosításaival kapcsolatos.

2023 április 13.
kötelező biztosítás, casco biztosítás, gépjármű biztosítás, gépjármű

A gépjármű biztosításokkal kapcsolatban most ismét egy alapfogalmat vesszünk sorra, az avulást. Akinek sérült már meg a gépjárműve és a kárt a biztosítására rendezte, az szinte biztosan találkozott már ezzel a fogalommal: nézzük az avultatás szabályait és biztosítók gyakorlatát.