Casco kárrendezés: mi is az a lopáskár?

  • casco
  • gépjármű
  • casco biztosítás
  • lopás casco
  • kárrendezés

Érdemes csak lopásra casco-t kötni? Mi van akkor, ha csak a rádiót lopták el? Előző blogunkban a törés casco részeit vettük végig, most pedig a lopás casco elemeit nézzük át alaposabban, a lehetséges káreseményektől kezdve egészen a kárrendezésig.

Mire nyújt fedezetet a lopás casco?

A lopás casco esetén kizárólag a lopásból és rablásból eredő károkra fizet a biztosító. Tehát a gépjármű egészének vagy részeinek az önkényes elvétele esetén lehet benyújtani kárigényt a biztosító felé. Ha váratlanul reggel nincs ott az autó a parkolóban, akkor felmerülhet a lopás gondolata, de mi van akkor, ha csak bizonyos részei hiányoznak? Azokat is megtéríti a biztosító?

Részlopás

Kellemetlen élményben lehet része az autó tulajdonosoknak akkor is, ha járművükről egyszer csak eltűnnek a vadiúj felnik vagy a tükrök. A lopás casco azonban nem csak a külső alkatrészekre vonatkozhat, hanem a belső gyári alkatrészekre is. Ha feltörik az autót és ellopják a rádiót, a beépített navigációs rendszert vagy az autó egyéb belső tartozékait, akkor szintén igényelhető rá casco kártérítés. Itt fontos megjegyezni, hogy az utólag beszerelt kiegészítőkre (erősítő, érintőkijelző, hangfalak stb.) külön biztosítást kell kötni.

Rablás

Szerencsére Magyarországon ritkábban fordul elő, hogy valakitől erőszakkal elvegyék az autóját, de ettől függetlenül ezt a káreseményt is fedezi a lopás casco. Ahhoz, hogy ne történhessen ilyen eset, érdemes az ajtókat mindig zárva tartani, illetve rablásgátlót beszereltetni.

Lopás vagy rablás következtében keletkezett rongálás

Amennyiben az autót ellopták és balesetet okoztak vele, de a jármű később visszakerült a tulajdonoshoz, akkor az okozott törésre is fizet a biztosító. Ugyanez igaz akkor is, ha csak megkísérelték ellopni vagy elrabolni az autót, és a sikertelen akció közben kár keletkezett az autóban.

Mire nem terjed ki a lopás casco?

Ahogy a nevében is benne van, ez a rész casco biztosítás csak a lopáskárokat fedezi. Ha további káresemények elleni védelemre is szükség lehet, mint az elemi kár, törés kár, üvegtörés vagy a totálkár, akkor érdemes a teljes körű casco-t választani.
Az autóban tárolt egyéb vagyontárgyak (pénztárca, mobiltelefon, laptop stb.) lopása sem tartozik a káresemények közé, így azok fedezetéhez külön biztosítás szükséges. Ezeket amúgy sem érdemes látható helyen tárolni, mert ha betörik az autó ablakát azért, hogy ellopják az ülésen hagyott telefont, akkor az üvegcserét sem feltétlen fogja állni a biztosító.

Szinte minden biztosításra igaz, hogy a rendkívüli eseményekkel összefüggésben történt káreseményt nem térítik meg. Ilyen esemény lehet a tüntetés, sztrájk, forradalom, terrorcselekmény, háború, munkahelyi rendbontás stb.

Egy másik kizáró ok lehet, ha a szerződővel közös háztartásban élő hozzátartozó vagy a gépjárművet használó alkalmazott lopja el az autót.

Kárrendezés

A legtöbb biztosítónál szerepel feltételként, hogy a káresemény felfedezésétől számítva 2 munkanapon belül be kell azt jelenti a biztosítóhoz. Ezenkívül a biztosítási szerződést kötőnek vagy az autó vezetőjének haladéktalanul jelentenie kell a lopást a rendőrségen is.

Azért nem érdemes az autóban tartani a jogosítványt, forgalmi engedélyt és az autó egyéb papírjait, mert a casco kárrendezésnél a biztosító kérheti ezeket. Általában szükség van a 2 eredeti gyári kulcsra is, illetve a riasztó távirányítójára.

A kárrendezés során a biztosító vizsgálni fogja a lopás körülményeit, és ha a kár elkerülhető lett volna az autó megfelelő lezárásával, akkor nem köteles megtéríteni azt. Amennyiben tehát az ablakok nem voltak felhúzva, az ajtó nem volt bezárva vagy épp a riasztó nem volt bekapcsolva, vagy a jármű kulcsait úgy tárolta, hogy ahhoz illetéktelenek hozzáférhettek, akkor a lopást a tulajdonos hanyagsága okozta, így a biztosító nem köteles fizetni. Érdekes lehet ez az eset például a cabrio autóknál, mivel ha a tető nem volt lezárt állapotban, akkor szintén nem kell a biztosítónak fizetnie.

Tudni akarja, hogy mennyiért köthet casco biztosítást? Kalkulátorunkban könnyedén összehasonlíthatja a biztosítók ajánlatait és ugyanilyen egyszerűen meg is kötheti casco biztosítását online.

 

2021 január 22.

Legfrissebbek

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 augusztus 23.
kötelező biztosítás, kgfb, casco, casco biztosítás

Különböző okokból időnként előfordulhat, hogy egy gépjárművet az üzembentartója bizonyos időre inkább kivonna a forgalomból, mert éppen nem használja azt. Ezzel kapcsolatban azonban máris felmerül egy sor ügyintézés és tudnivaló, amiknek egy része a jármű biztosításaival kapcsolatos.

2023 április 13.
kötelező biztosítás, casco biztosítás, gépjármű biztosítás, gépjármű

A gépjármű biztosításokkal kapcsolatban most ismét egy alapfogalmat vesszünk sorra, az avulást. Akinek sérült már meg a gépjárműve és a kárt a biztosítására rendezte, az szinte biztosan találkozott már ezzel a fogalommal: nézzük az avultatás szabályait és biztosítók gyakorlatát.