Mit tegyünk, ha útközben meghibásodik az autónk?

  • assistance
  • casco
  • műszaki hiba

Bár senki sem szeretne útközben autó meghibásodással szembesülni, fontos, hogy tudjuk, mit kell tennünk, ha mégis bekövetkezik a probléma. A helyzet megfelelő kezelése, a megfelelő segítség hívása, valamint az előzetes felkészülés sokat segíthet abban, hogy egy ilyen szituáció ne váljon még stresszesebbé vagy veszélyesebbé.

Mitől állhat le az autó menet közben?

Az autóval történő közlekedés során sajnos előfordulhat, hogy váratlanul meghibásodik a jármű, és leáll menet közben. Az ilyen helyzetek nemcsak kellemetlenek, de akár veszélyesek is lehetnek.
Amikor egy autó menet közben leáll, többféle probléma is állhat a háttérben:
A motor hirtelen leállása gyakran elektromos hibára utalhat, például egy meghibásodott generátorra, akkumulátorra, vagy egy rossz földelésre. Emellett az üzemanyagrendszer meghibásodása is okozhatja a problémát, például ha eltömődik az üzemanyagszűrő, vagy ha valamilyen okból kifogy a benzin. Egy másik gyakori ok lehet a hűtőrendszer hibája, különösen nyári melegben, amikor a motor túlmelegedhet. Ilyenkor a hűtőfolyadék hiánya, vagy a termosztát meghibásodása okozhatja a gondot.

Mit tegyünk, ha leáll az autó?

Amennyiben autózás közben tapasztaljuk a problémát, az első és legfontosabb lépés, hogy megőrizzük a nyugalmunkat, és biztonságosan félreálljunk. Használjuk a vészvillogót, hogy más közlekedők is észrevegyék, hogy meghibásodott az autónk.
Ha az autónk nem indul újra, szükség lehet autómentő hívására. Ha rendelkezünk CASCO biztosítással, sok esetben a biztosító által nyújtott asszisztencia szolgáltatás (amit van lehetőség a CASCO nélkül, önmagában is igényelni) is segíthet a helyzet megoldásában.

Hogyan törekedhetünk a megelőzésre?

Az autó rendszeres karbantartása és szervizelése kulcsfontosságú a váratlan meghibásodások elkerülése érdekében. Az olyan alapvető alkatrészek ellenőrzése, mint a gumiabroncsok, az akkumulátor, vagy az olajszint, segíthet megelőzni a hirtelen leállásokat. A műszerfal figyelmeztető jelzéseit soha ne hagyjuk figyelmen kívül.
Hasznos lehet egy vészhelyzeti csomag összeállítása is, amely tartalmazhat láthatósági mellényt, elakadásjelző háromszöget, tartalék üzemanyagot, illetve alapvető szerszámokat.
Emellett az asszisztencia biztosítás megkötése is megnyugtató lehetőség, hiszen ilyen esetekben gyors és hatékony segítségre számíthatunk.

 

2024 augusztus 29.

Legfrissebbek

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 augusztus 23.
kötelező biztosítás, kgfb, casco, casco biztosítás

Különböző okokból időnként előfordulhat, hogy egy gépjárművet az üzembentartója bizonyos időre inkább kivonna a forgalomból, mert éppen nem használja azt. Ezzel kapcsolatban azonban máris felmerül egy sor ügyintézés és tudnivaló, amiknek egy része a jármű biztosításaival kapcsolatos.

2023 április 13.
kötelező biztosítás, casco biztosítás, gépjármű biztosítás, gépjármű

A gépjármű biztosításokkal kapcsolatban most ismét egy alapfogalmat vesszünk sorra, az avulást. Akinek sérült már meg a gépjárműve és a kárt a biztosítására rendezte, az szinte biztosan találkozott már ezzel a fogalommal: nézzük az avultatás szabályait és biztosítók gyakorlatát.