Parkoló autóban keletkezett kár rendezése

  • casco
  • cserbenhagyás
  • parkoló

Gyakorinak mondható, amikor a parkoló autójához visszatérve azzal szembesül az ember, hogy amíg ő ügyeket intézett, addig valaki meghúzta a kocsi oldalát. A parkolóházakban és szűk városi utcákban nem ritka eset, hogy manőverezéskor koccanás történik, de sajnos ilyenkor jellemző, hogy a károkozó nem várja meg, amíg a tulajdonos visszatér az autóhoz és elérhetőséget sem hagy. De akkor ki fogja kifizetni a javítást?

Kárrendezés cascora

Ahogy minden más közúti balesetnél, itt is a vétkes sofőrnek kell helyt állni, vagyis ha ezt nem teszi meg, akkor azzal szabálysértést követ el. A valóságban azonban gyakran nem derül fény a károkozó kilétére és a pórul járt tulajdonosnak önköltségen, vagy ha rendelkezik casco biztosítással, akkor annak terhére kell rendeznie a kárt.
Bár ilyenkor is célszerű rendőrségi feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen, azonban bizonyítékok hiányában nagyon kevés az esély arra, hogy azonosítani tudják a szabálysértőt. A forgalmas helyeken, plázákban, köztereken hasznosak lehetnek a térfigyelő kamerák, valamint ilyen esetben javasolt szemtanúkat is keresni.

A casco szerződéseknél van meghatározott önrész is, ami azt is jelenti, hogy ha a kár nem éri el ennek értékét, akkor teljes egészében önköltségen kell megjavíttatni a gépjárművet.

Kárrendezés kötelezőre

Szerencsésebb esetben ismertek a károkozó adatai, így a baleseti bejelentő aláírása után megkezdődhet a vétkes sofőr kötelezőjére történő kárrendezés. Ebben az esetben a károkozónak 5, a károsultnak pedig 30 napja van bejelenti a kárt a biztosító felé.

Akkor sem kell aggódni, ha kiderül, hogy a hibás gépjárműn nem volt érvényes kötelező biztosítás, ugyanis ilyenkor a MABISZ garanciaalapjából kerül majd kifizetésre a kár.

Előfordulhat olyan eset is, hogy a külföldön történt a káreset, például a horvátországi nyaralás során tolattak neki az autónak, vagy Magyarországon egy külföldi állampolgár okozta a kárt. Az Európai Unión belül közvetlenül a károkozó autós külföldi biztosítójához vagy annak magyarországi levelezőpartneréhez fordulva lehet rendezni az ügyet. Amennyiben nem EU-s országban történt az eset, úgy csak a közvetlen kárrendezés lehetősége áll fenn, levelezőpartnert nem lehet bevonni.

Mit kell tenni, ha ön volt a vétkes sofőr?

A szabályos és etikus magatartás az, ha ilyenkor megvárja a tulajdonost vagy a szélvédőn hagyja a nevét és telefonszámát. Amennyiben ezt nem teszi meg, akkor szabálysértést követ el és a későbbiekben büntetés is kiszabható, ha a tulajdonos rendőrségi feljelentést tesz és sikerül azonosítaniuk önt.

A baleseti kárbejelentő lapot mindkét félnek ki kell töltenie, ami tartalmazza többek között a biztosítója nevét, biztosítási kötvényszámát és a baleset tárgyilagos körülményeit. Ezután 5 napon belül köteles saját biztosítójánál bejelenteni az okozott kárt.

A koccanásos baleseteknél a következő évi bonus-malus besorolás általában két kategóriát esik vissza. A bonus-malus rendszerről bővebben itt >> olvashat.

Casco biztosítás kalkulátorunkban egyszerűen megnézheti a biztosítók ajánlatait és akár pár kattintással meg is kötheti az ön által választott ajánlatot.

 

 

2021 augusztus 26.

Legfrissebbek

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 augusztus 23.
kötelező biztosítás, kgfb, casco, casco biztosítás

Különböző okokból időnként előfordulhat, hogy egy gépjárművet az üzembentartója bizonyos időre inkább kivonna a forgalomból, mert éppen nem használja azt. Ezzel kapcsolatban azonban máris felmerül egy sor ügyintézés és tudnivaló, amiknek egy része a jármű biztosításaival kapcsolatos.

2023 április 13.
kötelező biztosítás, casco biztosítás, gépjármű biztosítás, gépjármű

A gépjármű biztosításokkal kapcsolatban most ismét egy alapfogalmat vesszünk sorra, az avulást. Akinek sérült már meg a gépjárműve és a kárt a biztosítására rendezte, az szinte biztosan találkozott már ezzel a fogalommal: nézzük az avultatás szabályait és biztosítók gyakorlatát.