Mit lehet tenni, ha jégkáros lett az autó?

  • casco
  • cascobiztosítás
  • jégkár

Mit lehet tenni, ha jégkáros lett az autó?

A nyári zivatarok nagy vesztesei lehetnek az autósok, hiszen az egyik percről a másikra érkező jégesőt lehetetlen kivédeni, ellenben komoly károkat tud okozni a járművekben: horpadások a karosszérián, megrepedt vagy betört szélvédő.

Lássuk, hogyan működik a casco biztosítás jégkár esetén:

Az első és legfontosabb lépés, hogy a sérülésekről jól látható fényképeket kell készíteni, majd mihamarább felkeresni a biztosítót. A legtöbb biztosítónak van online kárrendezési felülete, ahol egyszerűen el lehet indítani a folyamatot.

Van, amikor indokolt megkezdeni a kárenyhítést - például, ha betört a szélvédő és víz került az autóba-, de alapesetben érdemes megvárni a kárszakértőt.

A biztosító a kárszakértő helyszíni felmérése után készít egy előzetes kalkulációt, azonban az nem feltétlenül fogja fedni a végső javítási költségeket. A szakszervizben speciális eszközökkel, lámpákkal történik a kár tényleges felmérése, mivel így a normál megvilágításban nem látható horpadások is felszínre kerülnek.

A gyorsabb kárrendezés végett van, hogy a biztosító előzetes helyszíni szemle nélkül azonnal a szakszervizhez irányítja az ügyfelet, hiszen alapos átvizsgálás nélkül maximum az állapítható meg, hogy totálkáros lett-e az autó vagy sem. A nagyobb méretű jégdarabok vagy egy intenzívebb jégeső ugyanis totálkárossá is tehetik az autót, így ilyenkor a javításra nincs lehetőség. A biztosító ebben a helyzetben a jármű balesetkori értékének és a roncs roncsbörzén elért értékének különbözetét fogja kifizetni.

Vannak olyan autószervizek, akik kifejezetten jégkáros autók javításával foglalkoznak, így érdemes lehet egyből hozzájuk fordulni. Jó esetben egy ügyes karosszériás szinte eredeti állapotra vissza tudja hozni a behorpadt felületet, ami olcsóbb és gyorsabb megoldást jelent, mint az elemek cseréje.

A casco biztosítások többsége széles körben nyújt fedezetet az elemi károkra, így a szinte kivédhetetlen természeti csapások sem rövidítik meg több százezer forinttal a pórul járt tulajdonos pénztárcáját.

 

A kárrendezés nem mindig megy gördülékenyen, ezért a CLB a Kármester szolgáltatásán keresztül szakmai tanácsadást nyújt cascoval vagy kötelező biztosítással rendelkező ügyfeleinek a kárigény rendezésében:

2022 június 03.

Legfrissebbek

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 augusztus 23.
kötelező biztosítás, kgfb, casco, casco biztosítás

Különböző okokból időnként előfordulhat, hogy egy gépjárművet az üzembentartója bizonyos időre inkább kivonna a forgalomból, mert éppen nem használja azt. Ezzel kapcsolatban azonban máris felmerül egy sor ügyintézés és tudnivaló, amiknek egy része a jármű biztosításaival kapcsolatos.

2023 április 13.
kötelező biztosítás, casco biztosítás, gépjármű biztosítás, gépjármű

A gépjármű biztosításokkal kapcsolatban most ismét egy alapfogalmat vesszünk sorra, az avulást. Akinek sérült már meg a gépjárműve és a kárt a biztosítására rendezte, az szinte biztosan találkozott már ezzel a fogalommal: nézzük az avultatás szabályait és biztosítók gyakorlatát.