Érthetően a casco biztosításról II. rész

  • casco
  • casco biztosítás
  • gépjármű
  • gépjármű biztosítás
  • vagyonbiztosítás

Első részünkben szemügyre vettük a casco biztosítások legfőbb jellemzőinek első felét, most azonban górcső alá helyezzük az egyik legfontosabb fogalmat, amely előkerülhet ezzel a biztosítástípussal kapcsolatban, bemutatjuk az Önrészt.

Igen, önrész mindig* van: de mi az pontosan?

A legtömörebben így fogalmazhatunk: a keletkezett kár egy részét mindig mi fizetjük meg, ez a rész az önrész. Casco biztosítás esetén sosem fogja a biztosító a kár 100%-át megtéríteni, hiszen így nem motiválna minket a fokozott elővigyázatosságra az utakon. Nem véletlenül fedezi például a saját hibás baleseteket is a casco: a felelősség mellett természetes, hogy az anyagi vonzat egy részét is vállalnunk kell, különben bárki törhetné-zúzhatná gépjárművét, annak tudatában, hogy a biztosító úgyis fizet.
Mindeddig teljesen egyértelmű az önrész definíciója, már csak azt kell tudnunk, miként fizethetjük meg, ha sor kerül rá, és hogy mégis, mennyi az annyi. Kétféleképpen fizethetjük ki szükség esetén - fixen és arányosan, mértékét pedig már szerződéskötéskor meghatározzuk, mindkét variációra. Van olyan biztosító, aki kizárólag a fix önrészt alkalmazza.
A fix önrész konkrét összegként (pl. 100.000 Ft), a százalékos önrész pedig értelemszerűen százalékos formában van meghatározva szerződésünkben (pl. 10%) – nagyságuk a mi döntésünk.
Legtöbb esetben a keletkezett kár mértékétől függ, hogy melyik alapján fizetünk; lényegében mindig az adott helyzetben magasabbnak mutatkozó önrész kerül majd kifizetésre.

Lássuk élesben, három példán keresztül könnyedén megérthető a lényeg:

Alaphelyzet: Szerződésünkben 100.000Ft-os fix önrészt, illetve 10% százalékos önrészt határoztunk meg.

  • 1. eset: Balesetet okoztunk, keletkezett egy 90.000Ft-os kárunk. Ebben az esetben, elő sem kerül a casco biztosítás, mivel a kár mértéke nem haladja meg a szerződésben foglalt fix önrész mértékét (jelen esetben a 100.000Ft-ot), így egyértelműen az egészet nekünk kell fizetni.
  • 2.eset: Balesetet okoztunk, keletkezett egy 500.000Ft-os kárunk. Mivel a fix önrészünk 100.000Ft, a százalékos önrészünk 50.000Ft volna, ezért a nagyobbat, a fix önrészt kell fizetnünk.
  • 3.eset: Balesetet okoztunk, keletkezett egy 1.200.000Ft-os kárunk. Mivel a fix önrészünk 100.000Ft, a százalékos önrészünk pedig 120.000-ra jön ki, utóbbit fogjuk fizetni, hiszen így már ennek az értéke magasabb.

Amennyiben a biztosítás csak fix önrészt tartalmaz (fenti példánk szerint 100.000 Ft), akkor ez kerül levonásra a kártérítéskor.

Kötésnél persze nem tudhatjuk, milyen károkkal fogunk szembenézni a jövőben, de meg kell próbálnunk előre gondolkodni, gépjárművünk milyen veszélynek van inkább kitéve: lopás, törés, vagy elemi károk? Mennyit ér a biztosított gépjármű? Ebből kiindulva már esetleges káreseményekkel és az abból következő alkatrész-, szervizdíjakkal, stb. is kalkulálhatunk fejben, mi mennyibe kerülne, ha…

Miért nem mindegy, mekkora önrészt választunk?

Mert befolyásolja a casco biztosításunk díját. Minél nagyobb önrészt vállalunk, annál alacsonyabb lesz a biztosításunk díja. Ugyanakkor alacsonyabb értékű gépjárműnél nem érdemes indokolatlanul magas önrészt (pl.>300.000Ft, 30%), vállalni csak azért, mert így valamennyit spórolunk az éves díjon, hiszen egy 250-280.000 forintos kárt baj esetén már nem mindenki szeretne vagy tud kifizetni saját zsebből.

Ugyanakkor, ha gépjárművünk kifejezetten nagy értékű, és baj esetén egy alkatrészpótlás árából egy kéthetes családi nyaralásra is mehetnénk inkább, nem érdemes túl alacsony önrészt sem megadnunk – sok esetben nem is engedi a biztosító. Ha feltételezhetjük, hogy egy (számunkra) komolyabb javítás költségei 2-3 millió forintba fognak fájni, nem gond, ha fix önrészünk akár 200-250.000Ft, hiszen valószínűbb, hogy a százalékos önrész alapján fizetünk majd, ami így minden valószínűséggel meghaladja majd a fix önrész mértékét, viszont az éves casco díjunk legalább alacsonyabb lehet.

Kíváncsi, milyen díjakat kínálnak a különböző biztosítók? Kalkulátorunkban könnyedén összehasonlíthatja az elérhető ajánlatokat és ugyanilyen egyszerűen és gyorsan meg is kötheti casco biztosítását online, hogy baj esetén ne maradjon segítség nélkül!

 

*bizonyos szélvédőkárok biztosítótársaságtól függően lehetnek önrészmentesek, a terméktájékozatók között további információkat talál az egyéni casco biztosításokról.

2019 május 13.

Legfrissebbek

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 augusztus 23.
kötelező biztosítás, kgfb, casco, casco biztosítás

Különböző okokból időnként előfordulhat, hogy egy gépjárművet az üzembentartója bizonyos időre inkább kivonna a forgalomból, mert éppen nem használja azt. Ezzel kapcsolatban azonban máris felmerül egy sor ügyintézés és tudnivaló, amiknek egy része a jármű biztosításaival kapcsolatos.

2023 április 13.
kötelező biztosítás, casco biztosítás, gépjármű biztosítás, gépjármű

A gépjármű biztosításokkal kapcsolatban most ismét egy alapfogalmat vesszünk sorra, az avulást. Akinek sérült már meg a gépjárműve és a kárt a biztosítására rendezte, az szinte biztosan találkozott már ezzel a fogalommal: nézzük az avultatás szabályait és biztosítók gyakorlatát.