Casco biztosításunk a viharban

  • casco
  • vihar
  • casco biztosítás
  • gépjármű
  • jégeső
  • szélvihar
  • elemi kár

Sajnos egyre inkább számolni kell a kiszámíthatatlan időjárással: hosszan tartó esőzések, nagy erejű viharok és szárazság váltják egymást. Elsőként ugyan általában otthonunk védelme miatt aggódunk ilyenkor, pedig gépjárműveink is elég nagy értékűek lehetnek ahhoz, hogy több százezres károk keletkezzenek benne, ha lecsapnak a természet erői.

A családi autóban, a szabadságot jelentő kedvenc motorunkban vagy robogónkban keletkezett viharkárok közül miket fedezhet (az elemi károkra is kiterjedő!) casco biztosításunk? Mutatjuk, milyen esetekben lehet érdemes biztosítónkhoz fordulni:

Szélvihar: A leggyakoribb esetek között van a viharos erejű szelek által megtépázott, kettétört vagy teljes egészében kidöntött fák okozta káresetek, de bőven akadnak leszakadt cserepekből, épületrészekből származók is. Tudnunk kell, hogy az esetek nagy részében itt is számíthatunk casco biztosításunkra, azonban a személyes felelősség itt már felmerülhet, illetve, amennyiben idegen ingatlan megrongálódásából származott a káreset, úgy elképzelhető, hogy annak felelősségbiztosítása lesz majd segítségünkre. (Például, ha a szomszéd házának tetejéről szakít le a szél egy cserepet, mely betöri autónk szélvédőjét.)

Jégverés: Sokaknak gyűlt már meg a baja jégesőtől behorpadt tetővel, megrepedt vagy betört szélvédővel. Ilyen káreset során mindenképpen jelentsük a kárt biztosítónknak, hiszen a teljes körű casco biztosítások fedezete kiterjed rá. A kérdés csupán az lehet, eléri-e keletkezett kárunk mértéke az önrész nagyságát, hiszen, ha kisebb annál, a cascóra rendezés általában tárgytalan - de van olyan biztosító is, amelyiknél a jégkár térítése önrészmentes.

Földcsuszamlás: Bőven kijárt nekünk felhőszakadásból június hónapban, ráadásul olyan mértékűekből is, amiknek lezúduló víztömegét sokszor már a talaj sem bírt azonnal elnyelni – nem volt ritka kő- és sárlavinák zúdulása sem. Ha egy ilyen jelenség áldozata lenne gépjárművünk, mindenképpen jelentsük biztosítónkhoz!

Árvíz: Nagy esőzések kíséretével az egyébként kisebb, veszélytelennek tűnő patakok vízszintje is megemelkedhet, és meglepően letaroló erővel önthetnek ki és áraszthatják el a környezetüket. Gépjárművünket könnyen magával sodorhatja az áradat, hiába gondolnánk, hogy egy kezdetben apró víztömeg nem jelent valós kockázatot. Azt azonban jegyezzük meg, hogy amennyiben árvíz által veszélyeztetett területen közlekedünk, legyünk a szokásosnál is körültekintőbbek és elővigyázatosabbak, ugyanis a biztosító megtagadhatja a kifizetést, ha saját gondatlanságunkból keletkezik kár a gépjárművön (például belehajtunk az állóvízbe, és ezáltal a légszűrőn keresztül víz kerül a motortérbe).

Ha nem rendelkezünk casco biztosítással, és nem is valaki más felelősségi kára a gépjárművet ért baleset, úgy a fent sorolt esetek mindegyikében kénytelenek vagyunk saját pénztárcánkhoz nyúlni, ha javításra kerül sor.
Casco biztosításunkat azonban bármikor megköthetjük otthonunkból is, online, néhány perc alatt. A CLB kalkulátorában össze is hasonlíthatjuk az elérhető biztosítók casco ajánlatait, így ki tudjuk választani az árban és szolgáltatásban nekünk megfelelőt:

 
A felsorolt elemi károk pontos meghatározását és a biztosítási eseménynek nem minősülő kivételeket megtalálja a terméktájékozatókban.

2020 július 14.

Legfrissebbek

2023 november 09.
kötelező biztosítás, kgfb, gépjármű, gépjármű biztosítás

Ebben a cikkünkben azt vesszük sorra, mi történik akkor, ha valaki érvényes kötelező biztosítás nélkül okoz balesetet. Kap-e kártérítést a károsult? Mire számíthat a károkozó? Röviden összefoglaljuk a tudnivalókat.

2023 augusztus 23.
kötelező biztosítás, kgfb, casco, casco biztosítás

Különböző okokból időnként előfordulhat, hogy egy gépjárművet az üzembentartója bizonyos időre inkább kivonna a forgalomból, mert éppen nem használja azt. Ezzel kapcsolatban azonban máris felmerül egy sor ügyintézés és tudnivaló, amiknek egy része a jármű biztosításaival kapcsolatos.

2023 április 13.
kötelező biztosítás, casco biztosítás, gépjármű biztosítás, gépjármű

A gépjármű biztosításokkal kapcsolatban most ismét egy alapfogalmat vesszünk sorra, az avulást. Akinek sérült már meg a gépjárműve és a kárt a biztosítására rendezte, az szinte biztosan találkozott már ezzel a fogalommal: nézzük az avultatás szabályait és biztosítók gyakorlatát.