általánosságban casco        

MNB tájékoztató a gépjármű biztosításról

Közúti balesetet bárki szenvedhet. Számtalan helyen érhet minket szerencsétlenség, akár útközben is. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást minden gépjármű üzembentartónak fizetnie kell, azonban nem mindegy, mekkora ez a díj.
Védje Ön is utastársait, saját magát és autóját – gondoljon a kötelező biztosításra és a cascóra is!
Milyen kérdésekben segít ez a tájékoztató Önnek?

  • Hogyan választhatom ki a számomra legmegfelelőbb kötelező biztosítást?
  • Mire kell figyelnem, ha már van kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésem?
  • Mit tegyek, ha megszűnt a biztosítónál a szerződésem?
  • Változhat a biztosításom díja?
  • Mi a bonus-malus rendszer és hogyan működik a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításoknál?
  • 7+1 kérdés-válasz a cascóról

MNB tájékoztató itt >>

Általános tájékoztatónk a CASCO biztosításról

Miért van szükség casco-ra?

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás csak azokat a károkat téríti meg, amit mi okozunk egy másik autónak. Így, ha véletlenül kárt okozunk, akkor a saját gépjárművünkben keletkezett kárt nem téríti meg nekünk senki, csak a casco biztosítás. Ezen felül a viharok, vagy más természeti jelenségek okozta károk megtérülését is csak a casco biztosítja. Az autó, de a motorok vagy bármi más gépjármű jelentős anyagi értéket képviselnek, így pótlásuk vagy helyrehozataluk költsége nagyon megterhelheti egy család vagy vállalkozás kasszáját.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Mikor téríti meg a casco a káromat?

A teljeskörű casco biztosítás kártérítést fizet, ha a gépjárművet ellopják (lopáskár) vagy megsérül (töréskár). A teljeskörű casco biztosítások ezen kívül tartalmaznak elemi kárra nyújtott szolgáltatást, ami a természeti jelenségek okozta kár esetén térít, pl. villámcsapás, jégeső, valamint részlopásra is fedezetet nyújtanak, pl. ha a rádiót ellopják az autóból. Ma már lehetőség van ezekből a szolgáltatási csoportokból csak részfedezetre biztosítani a gépjárművet, így pl. garázsban álló autóra csak törés casco biztosítást kötni, melynek díja kedvezőbb.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Hitelre (részlet, lízing) vásárolt autó, vagy motorkerékpár esetén, mit érdemes tudni a casco-ról?

A legfontosabb tudnivaló, hogy casco nélkül a gépjármű ellopása vagy totálkárossá törése esetén nem csak a gépjárművét veszíti el, de ráadásul még a fennmaradó hiteltartozást is ki kell fizetnie egy összegben. Természetesen azért általában van ilyenkor lehetőség a bankkal megegyezni a további részletfizetésben, de még évekig fizetni a hitelt egy autóra, amit rég elloptak, igen megterhelő anyagilag. Ezért a finanszírozott autónál nagyon fontos a casco biztosítás, ami ilyen esetben megtéríti a kárt. Azonban azt sem árt tudni, hogy a finanszírozó bank számára a teljeskörű CASCO biztosítás megkötése és a bank kedvezményezettként megjelölése a fontos, ezért finanszírozott gépjárműveknél is érdemes tájékozódni a casco biztosítási díjakról, hiszen a magas biztosítási költség a hitel részletei mellett igen megterhelő lehet anyagilag.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Több éve van casco biztosításom, de már nem tudom fizetni, mit tegyek?

Az utóbbi pár évben a casco biztosítások díjai jelentős mértékben csökkentek, a piaci árverseny miatt. Továbbá megjelentek olyan termékek, melyekkel a használt gépjármű tulajdonosok igényeit igyekeznek kiszolgálni a biztosítók. Ha a gépjárművön van még hiteltartozás, akkor is érdemes kiszámítani a teljeskörű casco biztosítások díjait, mert könnyen lehet, hogy ugyanolyan feltételekkel ma már sokkal kedvezőbb díjon lehet megkötni a casco biztosítást. Ha a gépjárművön már nincs márkagarancia, aminek feltétele a márkaszervizben történő javíttatás, akkor érdemes az úgynevezett költségtérítéses casco termékek között válogatni, hiszen azok is teljeskörű casco biztosítások, amit a finanszírozó elfogad, de kedvezőbb díjúak. Specialitásuk, hogy a szerződésben előre meghatározott összeget térítenek például a szerviz óradíjára, ami általában fedezi a nem márkaszervizben történő javíttatás óradíját. Ha a gépjármű már nem finanszírozott, akkor lehetősége van korlátozott szolgáltatású (lopás casco, törés casco, elemi kár casco) casco biztosítások között válogatni, igényeinek megfelelően. Társaságunk alkuszként azonban a díjcsökkentés érdekében az önrész megemelését nem javasolja, hiszen kár esetén a megemelt önrész igen megterhelő lehet anyagilag, és a fenti lehetőségek sokszor elegendőnek bizonyulnak a biztosítási díj megfelelő mértékű csökkentésére.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Hogyan válasszak casco biztosítást?

Először is gondolja végig, hogy teljeskörű cascobiztosításra van-e igénye vagy elegendő Önnek egy korlátozott szolgáltatású casco termék. Utána az önrész kiválasztásához azt kell felmérnie, hogy mekkora az az összeg, amit kár esetén még különösebb teher nélkül ki tud fizetni. Díjkalkulátorunkban lehetősége van könnyedén változtatni a casco termékcsoportok és az önrészek között, miközben láthatja a biztosítók díjait is. A fizetési mód és gyakoriság változtatásával további díjkedvezményeket érhet el, ezért ha van lehetősége, javasoljuk az éves, inkasszós díjfizetési mód és gyakoriság választását. A casco biztosítások szolgáltatásukban is eltérhetnek, ezért a díjösszehasonlító oldalunkon található termék összehasonlításban érdemes megnéznie a legfontosabb szolgáltatásokat. Ha úgy érzi, hogy segítségre van szüksége, ügyfélszolgálatuk készséggel ad segítséget biztosítása megkötésében.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Mi az a casco önrész?

A casco önrész az az összeg, amit kár esetén Önnek kell kifizetnie a javító szerviz részére, illetve amit levon lopás esetén a biztosító a kártérítés összegéből. Ezért nagyon fontos, hogy olyan önrészt válasszon, amit kár esetén nagyobb gond nélkül ki tud fizetni. Ma már létezik úgynevezett önrész biztosítás is, aminek a megkötésével a casco önrészt is megtéríti Önnek a biztosító. Önrész biztosítás megkötésére a CLB weboldalán is van lehetsősége. A casco biztosítások esetén meghatároznak a biztosítók egy önrész százalékot, és egy minimum értékhatárt. Azaz a kár összegének a meghatározott százalékát (10 vagy 20 általában), de legalább a minimumként vállalt önrészt kell Önnek fizetnie, káronként. Ettől általában eltér az üvegtörés, azaz a megtört szélvédő, vagy oldalüvegek cseréjekor, javításakor kisebb, vagy csak a százalékban meghatározott önrészt kell Önnek fizetnie. Érdemes arra is ügyelni, hogy vannak biztosítók, ahol akár dupla önrészt is levonhatnak bizonyos esetekben, ezért mindenképpen javasolt a megkötni kívánt termék biztosítási feltételeit, de legalább a termék összehasonlításunkban szereplő információkat végigolvasni.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Hogy működik a casco felmondás?

Ha biztosítót szeretne váltani, akkor casco esetében is érdemes azt biztosítási évfordulóval megtenni. Az évforduló általában a casco biztosítás megkötését követő hónap első napja, de ettől el is térhetnek egyes biztosítók. A casco kötvényben azonban mindes esetben fel kell tüntetni a biztosítási évfordulót is. A kötelező biztosítás felmondási szabályai a casco esetén is érvényesek, azaz az évforduló előtt legalább 30 nappal, írásban mondható fel a szerződés. Írásbelinek minősül a fax is, ha megőrzi a fax bizonylatot, azonban az e-mail nem. Azért is érdemes a casco évfordulójával biztosítót váltani, mert ilyenkor mentesül a gépjármű szemléje alól, hiszen folyamatos biztosítási fedezetben tartotta gépjárművét.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Mire kell figyelnem a casco biztosítás megkötésekor?

A casco biztosítások esetén először is a gépjármű pontos kiválasztása és a tartozékok helyes megadása a legfontosabb, hiszen az így kiválasztott gépjárműre vállalja a fedezetet a biztosító. Casco díjkalkulátorunkban segítséget adunk Önnek, hogy az Eurotax katalógusa alapján meg tudja határozni a pontos autótípust. A forgalmi engedélyben szereplő adatok alapján a lehetséges gépjárművek körét a lehető legjobban szűkítjük, hogy Önnek csak pár autóból kelljen kiválasztania a sajátját. A gépjármű tartozékai esetén ma már a legtöbb biztosító nem az extraként beszerelt tartozékokat vizsgálja, hanem konkrétan meghatározott tartozék lista (pl. légkondi, elektroakusztika, xenon lámpa, bőrülés) alapján számol fel pótdíjat, ha az van a gépjárműben, akár széria, akár extra berendezésként. Érdemes figyelni itt is az adott termék feltételeire, mert vannak termékek, ahol például az elektroakusztikai berendezést maximum 150.000 Ft-ig biztosítják. Az egyedi kizárásokat, feltételeket casco kalkulátorunk eredményoldalán megtalálja, ezzel is segítjük Önt a termékválasztásban. Fontos, hogy a díjszámítás előtt is pontos, a forgalmi engedélyben szereplő adatokat adjon meg, mert minden kérdés befolyásolja a casco biztosítás díját. Ha bizonytalan egy adott kérdésben, akkor érdemes elolvasnia a kérdések mellett található úgynevezett helpeket, amikben röviden igyekszünk segítséget adni a helyes értelmezéshez. Az önrész és a megfelelő termék kiválasztása után a szerződéskötéshez szükséges adatok megadásakor is ügyeljen azok pontosságára. Fontos, hogy a gépjármű mindkét, eredeti gyári kulcsa az Ön birtokában legyen, mert a casco biztosítások lopáskockázatra vonatkozó fedezete csak ebben az esetben érvényes. Ha nincs meg a két gyári kulcs, akkor a gépjármű zárcseréjét meg kell csináltatni, hiszen az eredeti gyári kulcs bárkinek a birtokában lehet és így könnyedén eltulajdoníthatja gépjárművét.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Online kötésnél mikortól lesz érvényes a casco biztosításom?

Online casco kalkulátorunkban Ön a megkötés időpontját követő naptól köthet casco biztosítást. Használt autó esetén a biztosítás kockázatviselés kezdete előtt a gépjárművet szemlézni szükséges, amit a biztosító vagy megbízottja fog elvégezni. Erről a szerződés megkötése után, e-mailben tájékoztatást küldünk. A casco biztosítás megkötéséhez ezen felül szükséges a forgalmi engedély másolata és az aláírt alkuszi megbízás eljuttatása Társaságunknak. Ha a szemle és a szükséges dokumentumok 10 napon belül a biztosítóba beérkeznek, akkor a casco a szerződésben igényelt kockázatviselés kezdettől érvényes. Későbbi szemle, illetve hiányzó dokumentumok esetén az azok beérkezését követő naptól él a biztosító kockázatviselése. Ha Ön új autót vásárol és arra szeretne casco biztosítást kötni, akkor a gépjármű várható forgalomba helyezésének napjától köthet casco biztosítást kalkulátorunkban, és a casco ebben az esetben a megadott kockázatviselés kezdettől érvényes lesz, további szemle nem szükséges, csak a forgalmi engedély másolatát és az alkuszi megbízást kell elfaxolnia a CLB-nek.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Lehet, hogy a casco máshol olcsóbb?

A CLB CASCO kalkulátorában Ön megtalálja a jelenleg a casco biztosítási piacon levő biztosítási termékek majdnem teljes palettáját. Minden alkusz vagy biztosítást közvetítő ügynök vagy ügyfélszolgálat ugyanazokat a biztosítási termékeket közvetítheti, így azok ugyanazokkal az adatokkal számolva nem térhetnek el egymástól, sem díjban, sem szolgáltatásban. Online kalkulátorainkban Ön megkapja az online kedvezményeket is, melyeket csak a megfelelő informatikai háttérrel rendelkező biztosításközvetítők adhatnak ügyfeleiknek. A CLB díjkalkulátorában Ön egyedülálló módon válaszhatja ki nemcsak casco, hanem kötelező biztosítását is, tájékoztatást kap az együttkötési díjakról, de lehetősége van más biztosítóhoz kötni kötelező és casco biztosítását. Társaságunk nyújtja az egyik legtöbb terméket kínáló casco kalkulátort, így Ön egy helyen tud a legtöbb ajánlat közül választani.

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>

Nem találta meg kérdésére a választ? Tegye fel szakértőnknek, online és mi rövidesen megválaszoljuk Önnek! CLB | Szakértő válaszol >>

Vissza a lap tetejéreCasco biztosítás kalkulátor >>